Tenis, en az iki kişiyle oynanan bir spor ve amaç, bilindiği üzere tenis topunu rakip oyuncunun sahasının zeminine değdirmek oluyor. Her zemin teması belli bir puan kazandırıyor ve oyunun sonunda en çok puan alan taraf kazanıyor. Oyuncunun ustalığı, zaten burada ortaya çıkıyor.Usta bir oyuncu topa hangi açıyla ve ne hızda vurduğu, topun sahanın neresine ineceğini belirliyor,tenis topunu istediği yere gönderebiliyor ve kendisine karşı yapılan tüm atışları da karşılayabiliyor.
Servis
Bir tenis maçı, servis ile başlıyor. Servis, bir oyuncunun topu havaya attıktan sonra raketle vurarak karşı sahaya göndermesi anlamına geliyor. Overarm veya underarm şeklinde kullanılabiliyor. Servis atmanın belli bir yöntemi var: önce raket ile top birbirine paralel şekilde tutuluyor. Her ikisi birbirinden eş zamanlı olarak ayrılırken, top iki kol boyu yukarıya atılıyor ve omuzdan kuvvet alınarak vuruluyor. Servis atıldıktan sonra topun rakibin sahasının solundaki servis alanına değmesi gerekiyor. Eğer top bu alan dışında kalan bir yere düşerse veya filelere takılırsa, “hatalı servis” anonsu yapılıyor ve atış tekrarlanıyor. Üst üste iki kez hatalı servis kullanılırsa da, kullanan taraf bir puan kaybetmiş sayılıyor.
Vuruş Çeşitleri
Topu atarken veya karşılarken raketle yapılan vuruşların her birinin ayrı bir adı var; bunların en bilinenleri ise backhand (el arkası) ve forehand (el önü) vuruşları. Backhand, sağ ellerini kullanan oyuncuların top sol taraflarındayken yaptıkları vuruşa deniyor. (Sol elini kullanan sporcular ise tam tersi geçerli.) Forehand vuruş ise, sağ elini kullanan oyuncuların top yine sağ taraflarındayken yaptıkları vuruşun ismi. (Sol elini kullanan oyuncular için de aynısı geçerli.)
Puanlama Sistemi
Bir tenis maçında; dört sayı alan taraf oyunu, altı oyunu kazanan taraf seti, üç setin ikisini kazanan taraf da maçı kazanmış sayılıyor. Sayı almak için, topun rakibin sahasında birden fazla kez sekmesi veya rakibin topa vuramaması gerekiyor. Rakip topa vursa dahi top dışarı giderse veya fileye takılıp kendi sahasına düşerse, puan kaybediyor. Puanlama sistemi biraz değişik, 15 – 30 – 40 ve oyun puanı şeklinde artıyor.
Bu ihlallerin her biri, bir puan kaybettiriyor. Altı puana ilk ulaşan taraf, seti kazanmış oluyor. Bu şekilde 40 puana ulaşan taraf maçı kazanamadan diğer taraf da 40 puan yaparsa, “beraberlik” (deuce) gerçekleşiyor. Bu durumda, ilk puanı alan taraf bir avantaj kazanıyor ve bu avantajını başka bir puan daha alarak devam ettirirse (yani beraberlikten sonra üst üste iki puan alırsa) oyunu kazanıyor. Maçlar üç veya beş setlik olacak şekilde düzenleniyor. Üç setlik olanlarda iki seti, beş setlik olanlarda ise üç seti alan oyuncu karşılaşmayı kazanıyor. Bir seti kazanmak içinse, en az altı oyunu yine en az iki farkla kazanmak gerekiyor. Eğer beraberlik oluşursa, taraflardan biri fark yapana kadar set uzatılıyor. Eğer bir set 6-6 şeklinde sonuçlanmışsa, “tie-break” kuralı devreye giriyor ve beraberliği ilk bozan taraf maçı kazanıyor.